Bæredygtigt tøj for alle?

Bæredygtigt tøj for alle?

Spread the love

Der snakkes meget om bæredygtighed. Så meget, at jeg er ved at være træt af ordet. Ikke mindst fordi det bruges hele tiden, i markedsføring. Og det er umuligt at se, hvad der ligger bag… 

Bare du forbruger det rigtige…. 

Der er oppe i tiden med god grund, for vi forbruger for meget og smider for meget ud. Måske meget mere end vi er klar over? End vi vil være ved? Hvis man skal sige det lidt kort. Og det er alt sammen meget godt, det lyder så rigtigt – hvordan kan man næsten være uenig?

Det er “en gratis omgang”, som man så ofte siger om noget, hvor ingen rigtig er uenige! Som når sælgerne – som vist idag hedder “facere” – for Amnesty International antaster mig på strøget og spørger: “Går du ind for menneskerettigheder”.  Det sjove er at de deres ansigter, når man svarer “nej” – men det er en anden side. Min indre provokatør fornægter sig aldrig!

Problemet opstår når bæredygtighed bliver udnyttet i markedføringsøjemed. Når nogen fortæller os, at vi sagtens kan forbruge løs – bare vi forbruger det rigtige. Som er fra deres firma. Der er ikke noget problem, bare du vælger de rigtige mærker…. de voksne har styr på det.

Og det bruges – for bæredygtighed har stor gennemslagskraft. Når vi snakker tøj og mode, er det også en måde at brande sig på. Man kunne nemt få den opfattelse, at vil du have bæredygtigheden med ind i din garderobe, så koster det kassen. Det er ikke for fattigfolk….

Mit sikre kort

Jeg er genbruger i forvejen, så for mig ligger den lige til højrebenet. Min økonomi er enig. For de 200 kroner, jeg har afsat, får jeg heller ikke meget (såkaldt) bæredygtigt tøj ind i garderoben.