Skrotpræmie på smykker?

Skrotpræmie på smykker?

Spread the love

I 80’erne havde jeg smykkeforretning og solgte også smykker på gaden, festivaler mv. Dengang var udvalget slet ikke hvad det er i dag. Der kom ikke ting væltende ind fra Fjernøsten, som man ser det i dag. Det så lidt ud som om alle købte fra de samme grossister – hvilket de vist også gjorde. Den eneste måde at skille sig ud, var at lave selv. Eller forarbejde det, man købte. Altså klippe i stykker og sætte sammen på en helt anden måde. Desuden brugte jeg en del genbrugsmaterialer, der intet havde med smykker at gøre. Man kan lave de sjoveste ting af gammelt pletsølv eller måske en lysekrone, der har set bedre dage. Eller julepynt? Pyntegenstande af ubestemmelig herkomst indgik også. Og hobbymaterialer beregnet til noget helt andet. Det kunne gøres med begrænset værktøj og uden at skulle være hverken guld- eller sølvsmed.

Smykkesmed anno 2021

De erfaringer har jeg taget med mig. Nu er det dog genbrugssmykker, jeg arbejder med. Købt i genbrug, fundet på byttemarked – gerne defekte, hellere end gerne. Enkelte fundet på et restudsalg ved HM eller lignende. Jeg klipper dem op alligevel, så det er perfekt med defekte smykker. Alle de smådele, man bruger, så såsom låse, ørekroge, o-ringe, spænder, brochenåle osv. følger som regel med helt automatisk. Indimellem har jeg måttet tilkøbe en smule, dog ikke meget.

Skykkerester - scrap jewelry
Engang var det smykker – og det bliver det da også igen….

Værktøj: rundtang, fladtang, bidetang og en lille hobbyboremaskine. Så længe det er til privat brug, er der intet i vejen for at bruge billigt værktøj.

Nedenstående billeder viser lidt om, hvad man kan skrabe sammen. Hvad kan man så lave af det? Lidt af hvert når man først lige får hul på det. Så når jeg synes, jeg mangler et smykke – til hverdag eller fest – så er det det første sted jeg kigger. Og mange gange bliver det også det eneste. Mere derom i kommende indlæg. Nu er det selvfølgelig forskelligt, hvordan man reagerer på sådan noget krimskrams – selv synes jeg i den grad, det appellerer til fantasien.

Man kan lave alt muligt ud af smykkerester som disse.